Boerderij

Ono_4

In 2003 kwam er een vraag uit Oekraïne om te helpen om een boerderij op te starten. Een boer en zijn familie voelden zich geroepen om iets te doen voor hun arme dorpsgenoten.

Het eerste verzoek was: kunnen jullie ons aan een soort startkapitaal helpen? En dat is met liefde gedaan.

De bedoeling was om te beginnen met aardappels te verbouwen. Aardappels zijn het hoofdgerecht op de Oekraïense keukentafel. Daar moesten diverse machines voor aangeschaft worden zoals een tractor, een aardappel pootmachine en een aardappel rooimachine. Ook moesten er technische middelen en adviezen uit Nederland geregeld worden.

Deze start is redelijk goed verlopen, men had nogal last van de droogte. Aan het eind van de zomer werd er gerooid, de mensen uit de omgeving werden ingeschakeld met emmers en manden om de aardappels op te rapen. Elke morgen stonden ze voor het hek om die dag weer wat te verdienen. Het was mooi om dit daadwerkelijk mee te maken en ook om eens zelf te helpen bij het aardappels rooien.

In augustus 2004 zijn we met een grote groep vrijwilligers uit Apeldoorn gaan kijken hoe het een en ander verliep. We werden zeer gastvrij ontvangen en waren diep onder de indruk van wat er gepresteerd werd. We zagen dat het werk door God gezegen werd.

Het was een lust voor het oog om te zien hoe het bedrijf groeide in zowel de te bewerken hectares als ook in de kwaliteit van de producten.
Bovenal is het hartverwarmend om te horen dat de boerderij vrijwillig de nodige aardappels gratis ter beschikking stelt aan de gaarkeuken.