Weeshuis Plyskiv

Weeshuis Plyskiv

Sinds 2010 geven we ook een bijdrage aan een weeshuis met kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in Plyskiv. Er zijn daar zulke erbarmelijke omstandigheden dat we ons geroepen voelden ook daar de nood wat te helpen verlichten. Tegen de achtergrond van de grote nood niet meer dan ‘een beker koud water’. Maar elk kind, elk mens dat op deze manier iets mag ervaren van de liefde van Christus is er één.

Plyskiv is een dorpje midden in Oekraïne. Hier wonen ongeveer 1400 mensen waarvan de meesten leven van de landbouw. Er is geen industrie. Het dorpje ligt zo afgelegen dat er nog geen gas- en wateraansluitingen zijn. De mensen moeten zelf het water oppompen en eerst koken voordat ze het kunnen drinken. Gelukkig is er wel elektriciteit aanwezig.

Weeshuis
In dit afgelegen dorpje staat een weeshuis voor kinderen met een verstandelijke beperking. In het huis wonen ongeveer 100 kinderen waarvan 80 met een zware beperking en 20 met een wat lichtere beperking. Helaas is er veel te weinig zorg voor deze kinderen. Er zijn slechts 5 personen die voor hen zorgen. De meeste aandacht gaat naar de kinderen met een wat hoger niveau. Voor de anderen is er niets. Een groep van 25 tot 50 kinderen staan de hele dag doelloos in een kale ruimte waar ze niet kunnen zitten (er staat slechts één oud bankje) en er is geen speelgoed of vermaak. Bij de deur staan twee “bewaaksters”. De vloeren zijn van beton, en het is er koud en vochtig. Veel kinderen zijn incontinent en ze lopen vaak nat en vies rond. In de hoek van deze ruimte staan vier metalen emmers waar ze hun behoefte in moeten doen. Wanneer je de vieze lucht die hier hangt eenmaal geroken hebt, vergeet je die nooit weer. De kinderen voelen zich niet geliefd en vervelen zich erg.

Omstandigheden
Er zijn grote slaapzalen waar 12 tot 16 kinderen ‘s nachts slapen. Dit  zijn kale ongezellige ruimtes en er zijn geen kasten. De kleren liggen op een hoop. De matrassen zijn vochtig/nat en sommige spiraalbodems zijn zo doorgeroest dat er gaten in zitten. De dekbedden hangen overdag buiten te drogen. De wasdrogers werken niet meer. De was wordt nu gedroogd met behulp van een heteluchtkanon. Er is maar 1 toilet en 1 douche voor al deze kinderen gezamenlijk.

U begrijpt dat er veel geld nodig is om in deze situatie verandering aan te brengen. Er moet heel veel worden opgeknapt. En ook zal er meer begeleidend personeel moeten komen om deze kinderen te helpen en meer persoonlijke aandacht te geven. Onze wens is om 10 groepen te maken van maximaal 10 kinderen met elk 2 begeleiders.

Steun ons!

[flagallery gid=1]